Biersoorten
Wat is IPA?
De afkorting IPA staat voor India Pale Ale. De naam van dit speciaalbier komt voort uit het Engels kolonialisme. Toen werd het bier naar India gebracht, naar de Engelse soldaten die daar gestationeerd waren. IPA bevat meer hop dan andere speciaalbieren. Die extra hop brengt meer bitterheid met zich mee, een sterk kenmerk van IPA. Net als de fruitige smaken en het hogere alcoholpercentage (6.5%).
Wat is Session IPA?
ession IPA is een wat lichter biertje met een lager alcoholpercentage dan de grote broer IPA. Nog iets hoppiger ook. Kortom: Het makkelijke, lichte en frisse opstapje voor iedereen die zo’n zware, bloedserieuze India Pale Ale nog even een brug te ver vindt.
Wat is Weizen?
Weizenbier, of kortweg Weizen, is een frisse biersoort. Onze Weizen is superzacht en superlekker. De biersoort komt van origine uit Duitsland en kenmerkt zich door het hoge gehalte tarwemout. Weizen is Duits voor tarwe en dus niet voor wit. Witbier is weer wat anders! Het verschil zit eigenlijk in de Duitse regelgeving. Weizenbier moet voor 50% uit tarwe bestaan en mag geen andere ingrediënten bevatten dan graan, hop en water. Witbier wordt gebrouwen met ongemoute tarwe en mag wel andere ingrediënten hebben, zoals sinaasappel of kruidnagel.
Wat is witbier?
De oorsprong van witbier ligt in België en het ongefilterde bier wordt gemaakt met ongebrande mout. Het toevoegen van (citrus)fruit en kruiden of specerijen is kenmerkend voor witbier, net als het vaak troebele uiterlijk.
Wat is blondbier?
Blondbier heeft de naam te danken aan de goudgele kleur. Een beetje bitter, maar stukken minder dan bijvoorbeeld een IPA. Een heel toegankelijke biersoort, een gulle dorstlesser die bij veel mensen in de smaak valt.
Wat is RIS?
RIS staat voor Russian Imperial Stout. Stout bier is te herkennen aan de donkere kleur (bijna zwart). Stout is een sterkere variant van Porter en komt oorspronkelijk uit Engeland. Stout betekent sterk of krachtig. RIS werd vooral gedronken aan het Russische hof, daar komt de naam vandaan. Met maar liefst zes soorten mout en drie soorten hop is onze RIS best wel complex qua smaak. Bitterzoet met winterse aroma’s zoals koffie en chocolade.
Wat is Quadrupel?
Quadrupel is een trappistenbiersoort. Een sterke, rijk biersoort om van te genieten. Een stevig bier door de flinke hoeveelheid mout (niet dubbel, niet tripel, maar quadrupel), netjes uitgebalanceerd door restsuikers en wat kandijsuiker. Donkerbruin van kleur, vrij helder en met een hoog alcoholpercentage (10.0%).
Wat is Tripel?
Tripel is een bovengistend biersoort, ongefilterd, goudgeel en met een stevig alcoholpercentage (8.0%). Bjuster Tripel bevat fruitige aroma’s en is rijk aan smaken. Meestal wordt er suiker toegevoegd om de smaak wat zoeter te krijgen. En voor een hoger alcoholpercentage natuurlijk.
Wat is Saison?
Kruidig, hoppig en met een fris karakter: dat is Saison. Meestal voorzien van kruiden of specerijen, zoals bij ons met sinaasappel, kardemon, koriander en steranijs. Dat zorgt voor een bijzondere smaak van deze biersoort. De kleur is blond/amber. Ooit bedacht in Henegouwen (België) als verkwikkende beloning voor dorstige seizoenarbeiders op het land. Natuurlijk ook uitermate geschikt na een dag luieren!
Wat is Dortmunder?
Dortmunder bieren komen -de naam zegt het al- uit Dortmund in Duitsland. De Dortmunder heeft van oorsprong een traditioneel Duits familierecept, uit de tijd dat lage gisting nog nieuw was buiten Beieren. Het is niet een heel bekende biersoort, ondanks het vriendelijke karakter. In de meeste gevallen bevat een Dortmunder iets meer alcohol, kleur en smaak dan een gewone Pilsener.
Wat is Porter?
Van origine een Engels ‘home made’ bier. De donkere mout was thuis makkelijker te maken boven een open vuur dan de lichte mouten. Vroeger razend populair onder kruiers van rivierschepen in Londen, vandaar de naam Porter. Een lichtere versie van Stout, maar wel met warme en zoetere smaaktonen van chocolade.
Consumptie en opslag
Hoe kan ik de biertjes het beste bewaren?
Bier is en blijft een natuurproduct, daardoor is het beperkt houdbaar. Ons advies is daarom om de Bjuster bieren op een koele en donkere plek te bewaren. Zonlicht kan het bier vertroebelen of de kleur laten veranderen. Over het algemeen kun je biertjes met een wat lager alcoholgehalte zes tot negen maanden bewaren en bieren met een hoger percentage 12 maanden of langer. Zet de flessen gewoon rechtop.
Op welke temperatuur komen de biertjes het beste tot hun recht?
Bieren met een alcoholpercentage van 5.0% of minder kunnen het beste koel geserveerd worden. Denk daarbij aan een temperatuur van ongeveer 6°C. Bieren van een hoge gisting en een hoger alcoholpercentage kun je het beste schenken op een temperatuur tussen de 10°C en 18°C, dan komen de smaken het beste tot hun recht.
Welk glas is de beste keuze?
De meeste liefhebbers drinken speciaalbier uit een bol bierglas, zoals een tulpglas. De bolling in het glas verspreidt de warmte van je hand door het bier, waardoor de aroma’s lekker vrij komen.
Hoe schenk ik speciaalbier in een glas?
Het bierglas houd je tijdens het schenken een beetje schuin, een hoek van 45° is voldoende. Het bier laat je langs de wand van het glas glijden en als het glas bijna vol is, houd je het rechtop. Dan ontstaat er een mooie schuimkraag. Een beetje schuim over de rand is niet erg, daardoor blijft de kraag goed staan. Dit geldt voor bieren met en zonder gist in de fles. Wil je graag een beetje gist in je bier, dan schenk je de fles helemaal leeg. Wil je geen gist? Dan schenk je wat rustiger, waardoor het restant op de bodem van de fles blijft liggen.
Geen 18?